19 Nisan 2018 |

BIST100
DOLAR
EURO
ALTIN
GBP

Türk Dünyası Genç Yazarlar Buluşması

Sultanahmet’teki TYB İstanbul Åžubesinde gerçekleÅŸtirilen baÅŸlangıç etkinliÄŸinin açılış konuÅŸmasını İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. CoÅŸkun Yılmaz yaptı.

Edebiyat alanında gençlerin ilerliyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklerinden bahsederek, toplantının çok anlamlı ve derin olduğunu kaydetti.

BU PROGRAM 30 YIL SONRA TÜRK DÜNYASINDA HATILANACAKTIR

Yılmaz, Burada oluÅŸan birikim, bir sabun köpüğü gibi akıp gitmeyecek. Bu program 30 yıl sonra, sadece Türkiye’de deÄŸil Türk dünyasında iz bırakacaktır. Hiçbir kalıcı baÅŸarı, hak etmediÄŸi bir emeÄŸin sonucu olmuyor. Önemli olan ortaya bir fikir koymaktır. Onun için fikri geliÅŸime önem verilmeli. Fikri olmayanın fiili olmaz. ifadelerini kullandı.

EtkinliÄŸe Kosova’dan katılan ÅŸair Sümeray Cenolari, Umut Çiçekleri adlı bir ÅŸiir kitabı yazdığını söyledi.

Cenolari, Kosova’nın Osmanlı topraklarından çıkmasıyla edebiyatın zayıfladığına vurgu yaparak, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1960’lı yıllarda edebiyatta tekrar geliÅŸme oldu. Roman, öykü, ÅŸiir gibi birçok tarzda ürünler veriyor Kosovalı edebiyatçılar. Özellikle tiyatro oyunları, Kosova’daki edebi eserler arasında önemli bir yer tutuyor. dedi.

KOSOVALI EDEBİYATÇILAR TÜRKİYE’DEKİ EDEBİYATÇILARDAN ETKİLENİYOR

Kosovalı edebiyatçıların Türkiye’deki edebiyatçılardan da etkilendiÄŸine iÅŸaret eden Cenolari, Haldun Taner, Sait Faik Abasıyanık, Nazım Hikmet’in eserleri Kosovalı edebiyatçılara çok yansımıştır. Kosova’daki edebi eserlerde olay birinci ağızdan, yazar gözünden anlatılır. Åžiir ya da öykülerde Kosovalı Türk aÄŸzına yönelik ağıt, atasözü gibi ifadelere yer verilirken ninni de oldukça zengin bir kültür olarak yerini muhafaza etmektedir. deÄŸerlendirmesini yaptı.

– Modern hikaye destanlarla baÅŸladı

Cenolari, Kosova’daki Türk edebiyatçıların iki nesil olarak düşünülebileceÄŸini belirterek, çocuklara yönelik çaÄŸdaÅŸ eserlerin yanı sıra, folklorik öğeler içeren, geleneklerin önemsendiÄŸi eserlerin de edebiyatseverlerin beÄŸenisine sunulduÄŸunu kaydetti.

Türkmenistan’dan Begenç Miradov ise 6 yıldır Türkiye’de yaÅŸadığını ve felsefe bölümünde okuduÄŸunu anlattı.

ÇocukluÄŸundan bu yana edebiyatla ilgili olduÄŸunu aktaran Miradov, Orta Asya’da, 18. yüzyıl için Mahtumkulu Firaki, son zamanlar için de Cengiz Aytmatov önemli edebiyatçılardır. Mahtumkulu Firaki, İran’ın Türkmenlerle çatıştığı zamanlarda ÅŸiirler yazmıştır. Halkın acısına ÅŸahit olarak ÅŸiirler yazan ÅŸairin birçok ÅŸiiri savaÅŸtan dolayı kaybolmuÅŸ, yaklaşık bin 500 tanesi bugüne ulaÅŸmıştır. O coÄŸrafyalarda ayrıca dini ve ahlaki yönlerden ÅŸiirler de kaleme alınmıştır. diye konuÅŸtu.

Türkiye’den butimar edebiyat dergisi imtiyaz sahibi Åžeyma Subaşı da Türkiye’de öykücülüğün birçok evreden geçtiÄŸini vurguladı.

Subaşı, modern hikayenin destanlarla baÅŸladığına deÄŸinerek, Osmanlı’nın Batı’ya yönelmesiyle ilk modern hikayeler yazıldı. Ahmet Hamdi Tanpınar, modern hikayenin baÅŸlangıcını da tercümelere baÄŸlıyor. O dönemin eserlerinde Milli Mücadele, Anadolu ve Anadolu halklarının dertleri iÅŸleniyor. Sıradan insanların hikayeleri öncelikli hale geliyor. dedi.

– 18 Kasım’da sona erecek

Necip Tosun’un yazarlığı disiplinli bir hale getirmede önemli bir isim olduÄŸuna dikkati çeken Subaşı, şöyle konuÅŸtu.

Mustafa Kutlu ve Rasim Özdenören son dönem Türk öykücülüğünde adı mutlaka anılması gereken yazarlardan. 1980 sonrası kuşağa getirilen en önemli eleştiri, toplumsallıktan uzaklaşıp bireyciliğe yönelmeleri olmuştur. O kuşağın toplumsal sorunlara ilgisiz kaldığı, herkesin kendi benini anlattığı eleştirilerinde bulunuldu. Bu da içine kapanık, dış dünyanın gerçeklerinden kopuk bir edebiyat tutumu demekti aslında. İçinde haklı yanları bulunmakla birlikte, bu eleştirinin zamanla, gerçekleri tümüyle yansıtmadığı anlaşıldı. Hatta bir bütün olarak bakıldığında, bu dönemin öykücülüğümüzün parlak dönemlerinden biri olduğu görüldü.

Oturum baÅŸkanlığını Nüktedan Dergi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Samet Çakır’ın yaptığı programda, TYB İstanbul Åžubesi BaÅŸkanı Mahmut Bıyıklı da konuÅŸtu.

Türk dünyasının genç kalemlerini gençlerle buluşturmayı amaçlayan Türk Dünyası Genç Yazarlar Buluşmasında, edebiyatın ana dalları hakkındaki değerlendirmelerin yanı sıra dergi ve kitap tanıtımları yapılacak.

Müzik ve şiir dinletilerinin de yer alacağı buluşmalar, 18 Kasım Cumartesi günü sona erecek.

Kategorisine Son Eklenen Haberler

Son Dakika Haberleri

Tümü

Video Galeri

Tümü